Dostupni linkovi

Nikšićku željezaru kupila turska kompanija "Toščelik"


Turska kompanija ''Toščelik'' kupila je danas nikšićku Željezaru za 15,1 miliona evra, na trećem tenderu za prodaju te fabrike.

Na javnoj licitaciji u Privrednom sudu u Podgorici, na kojoj je učestvovala i kompanija ''Neksan'' iz Nikšića, turska firma je ponudila najveću cenu za nikšićku fabriku, odnosno 15,1 milion evra.

Preduzeće ''Neksan'', biznismena Miodraga Davidovića, ponudilo je 15 miliona evra, što je tenderom predviđena minimalna cena za kupovinu Željezare.

Na prva dva tendera nikšićka Željezara je nuđena za 30 miliona evra, pa za 21 milion, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

Potom je raspisan treći oglas za prodaju Željezare, po početnoj ceni od 15 miliona evra.

Neksan od maja prošle godine organizuje proizvodnju u Željezari.

Kompanija ''Toščelik'' je član Tosjali grupe iz Istanbula i bavi se proizvodnjom kvadratnih i pravo-ugaonih profila, kao i industrijskih cevi,šavnih i pocinkovanih.

Glavna tržišta ''Toščelika'' su zapadna i istočna Evropa, Srednji Istok i Afrika, a godišnja prodaja vredna je više od 100 miliona dolara.

Iz Željezare u Nikšiću koja se već skoro godinu nalazi u stečaju, ranije je saopšteno da je cilj četvrte privatizacije da fabrika dobije strateškog partnera.

Poslednji vlasnik je holandska kompanija ''Montenegro spešliti stils'', koja je napustila Željezaru u proleće 2011.

Nekadašnji nikšićki gigant, koji je zapošljavao više hiljada radnika, četvrtu privatizaciju dočekaće sa svega 320 radnika.
XS
SM
MD
LG