Dostupni linkovi

Nepal: Četiri žrtve eksplozije


U eskploziji bombe prikačene za motor pored grupe od 150 demonstranata u Janakpuru, na jugu Nepala, poginulo četvoro, a ranjeno više od 20 ljudi.

"Jedan demonstrant je poginuo ne licu meta, a ostalih troje na putu za bolnicu. Oko sedam teško ranjenih demonstranata prebačeno je na lečenje u Katmandu, a više od 20 lakše povređenih leče se u više bolnica u našem okrugu", izjavio je lokalni šef policije Basanta Radž Gautam.

U Nepalu vlada krhki mir od kada je 2006. godine, posle desetogodišnjeg rata, između maoističkih pobunjenika i vlade potpisan mirovni sporazum.

Uskoro ističe rok do koga parlament treba da donese ustav kojim će zemlja biti podeljena na federalne provincije i demonstranti vrše pritisak da se njihovi zahtevi ispune.

"U trenutku eksplozije na protestu je bilo 150 ljudi. Mi smo pojačali bezbednost u toj oblasti, ali niko još nije preuzeo odgovornost za ovaj incident", kazao je Gautam.

Policijski inspektor Uma Šankar Sing je dodao da je bomba bila postavljena u zadnjem delu motora i da za sada niko nije uhapšen zbog ovog napada, navodi AFP.

Napadi bombama su relativno retki od kada je okončana pobuna, mada je u snažnoj eksploziji koja se u februaru dogodila u Katmanduu poginulo troje, a ranjeno sedmoro ljudi. To je bio prvi incident takve vrste u prestonici u poslednje tri godine.

Odgovornost za taj napad preuzela je organizacija koja sebe naziva Ujedinjeni etnički oslobodilački front, ali nije jasno koji je bio njihov motiv.
XS
SM
MD
LG