Dostupni linkovi

Sud u Mostaru naložio uspostavu jedinstvenih škola


Općinski sud u Mostaru ocijenio je diskriminirajućom praksu postojanja dvije škole pod jednim krovom na području Stoca i Čapljine u kojima se nastava zasebno organizovala za djecu hrvatske i bošnjačke nacionalnosti te je naložio uspostavu jedinstvenih škola, objavili su u nedjelju štampani mediji u BiH.

Sutkinja Općinskog suda u Mostaru Rabija Tanović ocijenila je da postojanje dvije škole pod jednim krovom predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminicije. Zbog toga je Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantonanaložilo da do 1.septembra ovu praksa bude ukinuta.

„Organizovanjem škola na etničkom principu i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etničkom principu odvajali su učenike u školama na području Hercegovačko – neretvanskog kantona na osnovu njihove etničke pripadnosti, čime su počinili diskriminaciju", navodi se u presudi.

Presuda je donesena u petak a tužbu za utvrđivanje diskriminacije podnijelo je udruženje „Vaša prava“ iz Sarajeva. To je prva presuda u Bosni i Hercegovini vezana za nacionalnu segregaciju djece u školama kojih u Federaciji BiH ima 34.
XS
SM
MD
LG