Dostupni linkovi

Rakete u Londonu kao zaštita u vrijeme Olimpijade


Britanska vojska uputila je obavještenja stanovnicima da će biti postavljena raketna baterija na zgradi u blizini Olimpijskog parka u istočnom Londonu radi zaštite u vrijeme Olimpijskih igara.

Ova zgrada, odnosno nekadašnji vodeni toranj, je samo jedna od lokacija koje vojska razmatra za razmještanje raketa zemlja-vazduh u sklopu mjera obezbjeđnja tokom Olimpijskih igara u slučaju napada iz vazduha, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ovo je prvi put da će ovakve rakete biti raspoređene u Londonu od kraja Drugog svjetskog rata, što je šokiralo stanovnike naselja Bou kvorter, koje je smješteno u renoviranoj i adaptiranoj fabrici šibica iz viktorijanske ere.

"Niko nas nije konsultovao, niko nam nije zakucao na vrata. Samo se jednog dana pojavio letak u kome nas obaviještavaju da će nam na krovu postaviti rakete", rekao je 28-godišnji novinar Brajan Velan.

Ministarstvo odbrane navodi u letku, koje su poslali stanovnicima, da su izabrali vodeni toranje u kompleksu Bou kvarter jer ima fantastičan pogled na okolinu i cijelo nebo iznad Olipmijskog parka.

Postavljanje raketnih baterija na krovove zgrada je samo jedna od vanrednih mjera koje građani Londona mogu da očekuju tokom Igara, uključujući restrikcije u kretanju pješaka.

Vjeruje se da je za obezbjeđenje igara utrošeno više od milijardu funti, ili oko 1,6 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG