Dostupni linkovi

El Baradej osnovao novu Ustavnu partiju


Egipatski reformski lider Mohamed el Baradej osnovao je u subotu novu političku Ustavnu partiju, čiji cilj je, kako je naveo, ujedinjenje Egipćana i spasavanje tekovina revolucije od haosa demokratske tranzicije.

"Cilj ove partije je da očuva veliku revoluciju od 25. januara (2011), koja je iskočila iz koloseka i skoro je uništena, i da povrati naše jedinstvo. Kada je ova revolucija počela, nismo ni sanjali o današnjim uslovima i tragičnoj tranziciji u kojoj živimo", poručio je El Baradej okupljenim pristalicama i novinarima.

El Baradej, koji je za svoj rad kao šef nuklearne agencije UN dobio Nobelovu nagradu za mir, rekao je da je nova organizovana politička grupa neophodna da ujedini Egipćane, i pripremi omladinu koja je stajala iza ustanka za političku budućnost.

"Nadamo se kroz ovu partiju... novom početku izgradnje zemlje na osnovama demokratije i pravde", kazao je El Baradej.

On je dodao da njegova partija još nije zvanično registrovana, ali da će za rad biti spremna za dva-tri meseca, kao i da je njen cilj da predstavlja umereni Egipat.

Ustavna partija označava povratak javnom životu za El Baradeja, koji je u januaru objavio da se neće kandidovati za predsedničke izbore, kao i da će fer glasanje biti nemoguće tokom "smutljivog" tranzicionog perioda.
XS
SM
MD
LG