Dostupni linkovi

Češki parlament izglasao poverenje vladi Petra Nečasa


Češka je bar za sada izbegla vanredne parlamentarne izbore, pošto je okrnjena vlada desnice i centra premijera Petra Nečasa dobila danas poverenje donjeg doma parlamenta na glasanju koje je sama inicirala, prenosi Beta.

Iako je iz vladajuće koalicije Gradjanske demokratske stranke premijera Nečasa i sranke TOP09 šefa diplomatije Karela švarcenberga istupio ove sedmice najmanji partner, stranka Javne stvari, vladu su danas podržali prebezi iz te stranke okupljeni oko vicepremijerke Karoline Pik.

Stranka Javne stvari raspala se pošto je sredinom aprila šef njenog poslaničkog kluba i neformalni lider, bogati biznismen Vit Barta osudjen za korupciju.

Nečasovu vladu tri stranke desnice i centra Česi su izabrali krajem maja 2010. godine kao vladu budžetske odgovornosti koja će štednjom i borbom sa korupcijom zaustaviti Češku na putu ka problemima i zaduženju koji bi bili uporedivi sa grčkim.

Od 625 dana koliko je trajala kao tročlana, koalicija se citava 162 dana bavila rešavanjem skandala i kriza unutar same sebe.
XS
SM
MD
LG