Dostupni linkovi

Britanski odbor kritikuje EU zbog pomoći bogatijim zemljama



Više od polovine razvojne pomoći Evropske unije ide u "relativno bogate" zemlje kao što su Turska i Srbija, a ne u najsiromašnije, kao one u Africi, gde bi trebalo da
bude najviše usmerena, ocenili su u izveštaju britanski poslanici.

Odbor britanskog parlamenta za međunarodni razvoj, naveo je u izveštaju da bi zbog toga mogao da se "devalvira koncept pomoći" i pozvao britansku vladu da zatraži izmene u dodeli pomoći, prenosi Bi-bi-si (BBC).

Samo 46 odsto pomoći Evropske unije zemljama u razvoju ide u zemlje kojima je ta pomoć najpotrebnija, piše u izveštaju Odbora koji dodaje da je ta cifra "neprihvatljiva".

Ostatak ide u bogatije zemlje koje se graniče sa Evropom, kao što je Turska koja je 2010. dobila 182 miliona funti (223 miliona evra) i Srbija koja je dobila 178 miliona funti (218 miliona evra).

Britanija je preko EU 2010 za pomoć 2010. dala 1,23 milijradi funti (1,5 milijardi evra).

"Britanski poreski obveznici žele da pomoć koju daju ide tamo gde može najviše da promene, u zemlje gde milioni ljudi žive sa manje od jedne funte na dan", rekao je predsednik odbora Malkom Brus.

Poslanici su pozvali britansku vladu da zatheva garancije da će buduća pomoć ići najsiromašnijim narodima na svetu, a ne u zemlje sa višim srednjim prihodima, na granici EU.

Komesar EU Andris Piebalgs naveo je u saopštenju da "nije tačno" da pomoć Evroske komisije ide pogrešnim ljudima.

On je podsetio da Evropska komisija ne daje samo pomć za borbu protiv siromaštava, i da je važan deo njenog rada takođe davanje finansijske pomoći zemljama koje važe kao zemlje u razvoju i koje žele da se pridruže EU, da bi se podržale njihove reforme i da bi se pripremile za sprovođenje evropskih standarda i politike.
XS
SM
MD
LG