Dostupni linkovi

Pala rumunska vlada



U rumunskom parlamentu izglasano je nepoverenje sadašnjoj vladi premijera Mihaja Razvana Ungureanua.

Za predlog ujedinjene opozicije glasalo je 236 poslanika, što je dovelo do pada vlade koja je bila na vlasti dva meseca, javila je agencija Adjerpres.

Opozicija, koju predvodi Socijaldemokratska partija, podnela je zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi zato što je odlučila da proda strancima najveću kompaniju bakra i energetske firme.

Predsednik Trajan Basesku sada bi trebalo da imenuje novog mandatara za sastav vlade.

Vladajuću Demokratsko-liberalnu partiju Rumunije prekjuče je napustilo šest poslanika i pridružilo se opoziciji, a prošle nedelje još šest, tako da opoziciji sada nedostaje samo 13 glasova da bi obezbedila većinu od 231 glasova u parlamentu.

Vladajuća Demokratsko-liberalna partija se od početka mandata suočava sa složenim ekonomskim problemima i bila je prisiljena da usvaja nepopularne mere štednje.

Plate u javnom sektoru su smanjene za 25 procenata, a PDV povećan za pet odsto, što je izazvalo talas protesta posle kojih je premijer Emil Bok bio prisiljen da podnese ostavku.

Redovni parlamentarni izbori u Rumuniji treba da se održe u novembru ove godine. Poslednje ankete pokazuju da je vladajuća PDL izgubila polovinu glasača i za nju se sada izjasnjava samo 15 do 18 odsto građana.
XS
SM
MD
LG