Dostupni linkovi

Kineski disident pobegao iz pritvoraPoznati kineski disident, slepi advokat Čen Guančeng, pobegao je iz kućnog pritovra, saopštile su njegove pristalice.

Guančeng je inače poznat po tome što je obelodanio kršenja ljudskih prava u okviru "politike jednog deteta".

Čen je bio u kućnom pritvoru od septembra 2010. godine, kada je pušten iz zatvora, gde je proveo četiri godine. Navodno je više puta bio pretučen i u lošem je zdravstvenom stanju.

Kuću, u provinciji Šandong, koja je bila pod obezbeđenjem policije, uspeo je da neprimećeno napusti u nedelju, uz pomoć svojih pristalica.

"Prijatelji su ga odveli na bezbednu lokaciju. Sada je na 100 odsto bezbednom mestu u Pekingu", rekao je rekao je aktivista Bob Fu, koji živi u SAD i koji je u bliskom kontaktu sa Čenom.

Fu iz bezbednosnih razloga nije želeo da opiše na koji je način Čen uspeo da pobegne.

On je dodao da je u kontaktu sa američkim Kongresom, Stejt departmentom i američkom ambasadom u Pekingu kako bi ih "obavestio i zatražio pomoć za Čena i one koji mu pomažu i kriju ga".

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je u više navrata pozivala Kinu da oslobodi Čena, treba da u sredu doputuje u Peking na godišnji američko-kineski strateški i ekonomski dijalog.
XS
SM
MD
LG