Dostupni linkovi

Dve decenije od velikih nereda u Los Anđelesu



U nedelju se navršava 20 godina od izbijanja nereda u Los Anđelesu u kojima je poginulo 53 ljudi.

“Zar ne možemo da živimo Zajedno” - pitanje je koje je uputio mladi crnac Rodni King čiji je incident s policijom izazvao nezapamćene nerede.

Novinari, pisci, profesori, policajci i opštinski zvaničnici pokušavaju da odgovore na to pitanje na brojnim okruglim stolovima i debatama organizovanim poslednjih dana povodom obeležavanja dve decenije od izbijanja nereda 29. aprila 1992.

Iako se svi slažu da se situacija poboljšala, nespokojstvo je i dalje prisutno u gradu gde i dalje postoje velike nejednakosti između crnačke, bele, hispano-američke i korejske zajednica.

Četvorica policajca zaustavila su Rodnija Kinga, tada 26-godišnjaka, i brutalno ga prebili, a sve je video kamerom snimio slučajni prolaznik. Video snimak od desetak minuta ubrzo je obišao svet.

Godinu dana kasnije, sud, međutim, oslobađa krivice četvoricu policajaca, što izaziva ogroman revolt u javnosti - oko 100.000 ljudi učestvuje na antirasističkom protestu.

Međutim, tokom protesta izbijaju veliki neredi, pljačkaju se radnje, pale kuće i prodavnice.

Tadašnji predsednik Džordž Buš Stariji izvodi vojsku na ulice Los Anđelesa, u kome je proglašen i policijski čas.

Policijski pukovnik Endru Nejman kaže danas da se policija u tom gradu u dobroj meri promenila. "Danas smo više otvoreni. Godine 1992. imali smo 1.800 policajaca hispano-američkog porekla, dok ih je danas 4.223. Sastav policije danas u većoj meri odražava sastav stanovništva".
XS
SM
MD
LG