Dostupni linkovi

Mediji: Ozračeni radnici Instututa u Vinči


U krugu Instituta "Vinča" pre nedelju dana dogodio se incident, a zaposleni su prekomerno ozračeni, poručuje u pismu poslatom ministrima Ivici Dačiću, Željku Obradoviću i Oliveru Duliću, dikretor Sektora za radijacijsku sigurnost mr Snežana Pavlović.

Kako dalje navode današnje "Novosti" koje su imale uvid u pismo, zaposleni u "Nuklearnim objektima" izloženi su zračenju, a zbog nemara nije bezbedno ni u obližnjem naselju.

"Zaposleni su ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrednosti i boravili su u radijacionim poljima ekstremno visokih intenziteta. O svemu postoje dokazi i dokumentacija", navedeno je u pismu.

Kako se navodi, do prošlonedeljnog incidenta je došlo dok su zaposleni vadili iz bazena šipke u kojima je ranije bilo nuklearno gorivo.

Čim su izvađene iz vode, zračenje je bilo izuzetno veliko. Dozimetristi su tražili da se posao prekine, ali im je stiglo naređenje da još jednom ponove čitav postupak.

Tako su u dva minuta ozračeni više nego što bi, regularno radeći posao, bili ozračeni tokom nekoliko nedelja.

Strahujući za sopstvena radna mesta i bezbednost, zaposleni za Novosti kažu da u preduzeću vlada potpuni haos, da su smenjeni neki od najboljih stručnjaka, a na njihova mesta dovedeni ljudi koji nemaju dovoljno iskustva na poslovima nuklearne bezbednosti.

S druge strane, v. d. direktora JP NOS dr Jagoš Raičević tvrdi da akcidenta nije ni bilo.

"Nije se dogodilo ništa nepredviđeno i količina zračenja jednaka je onoj koju primite na letu od Beograda do Njujorka. Nema govora o bilo kakvom akcidentu", rekao je Raičević za "Novosti".
XS
SM
MD
LG