Dostupni linkovi

Titova zbirka umetničkih dela u Matici Srpskoj u Novom Sadu


Izložba umetničkih slika koje su nekada bile izložene u domu Josipa Broza Tita u Užičkoj 15 u Beogradu, a danas se čuvaju u Muzeju istorije Jugoslavije, biće otvorena 4. maja u Galeriji Matice srpske u Noovm Sadu.

Izložba "Zbirka slika druga predsednika" obuhvata 38 radova, a njen autor je dr Nenad Radić.

Odabrana dela, od kojih će neka prvi put biti izložena, odražavaju karakter te jedinstvene vladarske zbirke, nastale u periodu od 1946. do 1978. godine. Neobičan spoj dela italijanskih, francuskih, holandskih i drugih evropskih autora, od XVII do XIX veka i dela jugoslovenskih umetnika XIX i XX veka (Đura Jakšić, Paja Jovanović, Vlaho Bukovac, Beta Vukanović, Moša Pijade, Miroslav Kraljević, Peđa Milosavljević, Đorđe Andrejević Kun i drugi), biće ovom prilikom u Galeriji Matice srpske izložena u istom odnosu u kojem su bila zastupljena u prostorima rezidencije u Užičkoj 15.

Među slikama koje su bile izložene u radnom kabinetu i salonima nalazila se i čuvena slika Đure Jakšića, „Devojka sa lautom“ koja je i za Titovog života često pozajmljivana za izložbe ili „Rimska obala Tibra“, nepoznatog rimskog slikara druge polovine XVIII veka, poklon pape Pavla VI.

Kuriozitet postavke je da će prvi put biti izložene i slike koje su se nalazile u Titovoj spavaćoj sobi.

Tokom trajanja izložbe pored svakodnevnih vođenja kroz izložbu, prateći program obuhvatiće stručna tumačenja petkom u 18.00 sati autora dr Nenada Radića (11. maj i 8. jun) i kustosa izložbe mr Tijane Palkovljević (18. maj i 1. jun).

Izložba „Zbirka slika druga predsednika“ biće otvorena do 8. juna 2012. godine.

Na otvaranju, osim autora, govoriće i Tijana Palkovljević, upravnica Galerije, kao i mr Katarina Živković, direktorka Muzeja istorije Jugoslavije.

Realizaciju izložbe i publikacije omogućilo je Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, a partner u realizaciji projekta je osiguravajuća kompanija Delta Generali.
XS
SM
MD
LG