Dostupni linkovi

Rumunjski parlament o nepovjerenju Vladi Mihaela Razvana Ungereanua


Rumunski parlament danas treba da se izjasni o predlogu ujedinjene opozicije da se vladi novog premijera Mihaela Razvana Ungereanua izglasa nepoverenje.

Opozicija protivi vladinom predlogu da se strancima prodaju rudnik bakra i energetske kompanije u kojima bi država zadržala samo manjinsko učesće.

Vladajuću Demokratsko-liberalnu partiju Rumunije prekjuče je napustilo šest poslanika i pridružilo se opoziciji, a prošle nedelje još šest, tako da opoziciji sada nedostaje samo 13 glasova da bi obezbedila većinu od 231 glasova u parlamentu.

"Ovaj predlog o izglasavanju nepoverenja ima velike šanse da uspe iako opozicija još nema većinu", prenose agencije ocenu nezavisnog analitičara Bogdana Teodoreskua.

"Vodeća stranka je izgubila političku boju i identitet", objasnio je senator Dorin Paran zašto je napustio Demokratsko liberalnu partiju.

Vladajuća Demokratsko-liberalna partija se od početka mandata suočava sa složenim ekonomskim problemima i bila je prisiljena da usvaja nepopularne mere štednje: plate u javnom sektoru su smanjene za 25 procenata a PDV povećan za pet odsto, što je izazvalo talas protesta posle kojih je premijer Emil Bok bio prisiljen da podnese ostavku.

Redovni parlamentarni izbori u Rumuniji treba da se održe u novembru ove godine. Poslednje ankete pokazuju da je vladajuća PDL izgubila polovinu glasača i za nju se sada izjasnjava samo 15 do 18 odsto građana.
XS
SM
MD
LG