Dostupni linkovi

Hrvatski sabor danas o HINI


Kako javlja HRT, Hrvatski sabor danas raspravlja o Godišnjem izvješću o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011. s nadopunom Izvješća o radu za razdoblje od 1. svibnja do 31. prosinca 2011.

Naime, i Vlada te saborski odbori za Ustav, Poslovnik i politički sustav negativno su ocijenili Izvješće o radu Upravnog odbora Hine od svibnja 2010. do prosinca 2011. Zatim je i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prošlog tjedna otišao korak dalje te predložio razrješenje ravnateljice Hine Smiljanke Škugor-Hrnčević te da Upravno vijeće, čije izvješće nisu prihvatili, imenuje v.d. ravnatelja.

Predsjednik Upravnog vijeća Hine Damir Boras na sjednicama Odbora, uz ostalo, naglasio je da Hina već dvije godine neuspješno od osnivača (Sabora) traži ozbiljan razgovor o položaju i radu nacionalne novinske agencije u suvremenim uvjetima. Hrvatska država mora odlučiti kakvu Hinu hoće imati. U sadašnjim uvjetima i u maloj Hrvatskoj tržišno Hina ne može opstati i mora hitno u restrukturiranje, a što je Uprava tijekom posljednih godina više puta predlagala, istaknuo je Boras.

Problemi Hine su i izvan Hine, a apsolutno je legitimno da vladajuća garnitura nagomilane probleme želi riješiti s kadrovima koje oni smatraju dobrima, ali moram istaknuti kako je za vrijeme mandata sadašnje ravnateljice moj ured vrlo dobro surađivao s Hinom i koristim priliku da ravnateljici zahvalim na toj suradnji, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović komentirajući prijedlog Odbora za razrješenje ravnateljice Hine.

Inače, Hina ima 156 zaposlenika, prosječna plaća je oko 7000 kuna i, unatoč teškoćama s osnivačem i medijskim tržištem, niti jedan zaposlenik nije dobio otkaz. Hina nema dugovanja i sve svoje obveze plaća na vrijeme, dok od korisnika potražuje 1,3 milijuna kuna.
XS
SM
MD
LG