Dostupni linkovi

Rusija: Otkazani nastupi politički angažovanih pevača


Ruski kompozitor i muzičar ukrajinskog porekla Jurij Ševčuk ocenio je juče da je otkazivanje četiri koncerta njegovog sastava DDT, sa kojim se nalazi na turneji u Sibiru, u vezi sa njegovim političkim angažmanom koji nije po volji lokalnim i nacionalnim zvaničnicima.

On je rekao da su neki od koncerata iznenada otkazani iako su sve ulaznice već bile rasprodate, kao i da su organizatori pokušali da opravdaju otkazivanja tehničkim razlozima.

"Gospodari Rusije plaše se naših koncerata", tvrdi Ševčuk koji je politički angažovan kao jedan od osnivača opozicione "Lige birača” i koji na nastupima svoje grupe kombinuje muziku i političku i društvenu satiru, zbog koje je bio cenzurisan tokom osamdesetih godina u SSSR.

Ševčuk je dobitnik mnogih umetničkih priznanja za literaturu i muziku, a odrekao se svih novčanih nagrada koje je dobio u poslednjih nekoliko godina u korist ruskih vojnika koji su nastradali u ratu u Čečeniji.

Tokom 2004. godine nastupao u Kijevu na Trgu nezavisnosti podržavajući "narandžastu revoluciju", a tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine gostovao je u Beogradu gde je održao koncert i oštro kritikovao Sjedinjene Američke Države i NATO zbog agresije na našu zemlju.

U saradnji sa Uneskom snimio je nekoliko reportaža o uništenim pravoslavnim hramovima na Kosovu, a često je bio pozivan na sastanke sa najvišim predstavnicima Ruske i Ukrajinske pravoslavne crkve.

Časopis "Forbs" svrstao ga je na listu 50 najslavnijih ličnosti u Rusiji, a poznata je anegdota da ga je premijer Rusije Vladimir Putin tokom susreta sa umetnicima pre dve godine pitao: "Oprostite, a kako se vi zovete?".
XS
SM
MD
LG