Dostupni linkovi

Crnogorska vlada usvojila rebalans budžeta


Crnogorska vlada usvojila je u sredu rebalans budžeta koji predviđa smanjenje državnih troškova za 16 miliona evra, povećanje prihoda kroz uvođenje dodatnih poreza na 20 miliona evra i dodatno zaduženje zemlje za oko 80 miliona eura.

Vlada je odlučila da zadrži postojeće stope poreza na dodatu vrednost, dohodak i dobit, ali je uvela dodatne takse na upotrebu mobilnih telefona, električna brojila i kablovsku televiziju od kojih očekuje budžetski prihod do kraja godine od 20 miliona evra.

Smanjena je državna potrošnja za 16 miliona, kroz manju diskrecionu potrošnju u državnoj upravi i ograničenje zarada u državnim i javnim preduzećima. Rebalansom budžeta budžetski deficit će iznositi 86 miliona evra, što je 2,5 odsto BDP-a i povećanje u odnosu na raniju projekciju od 1,25 odsto za ovu godinu.

Ovogodišnji budžet Crne Gore planiran je na 1,25 milijardi evra. Promenom Zakona o budžetu povećano je i zaduženje države sa planiranih 230 na 308 miliona evra, pa će državni dug nakon rebalnsa iznositi 50 odsto BDP-a.

Ministar finansija Milorad Katnić je kazao da će dodatna sredstva za manjkove u državnoj kasi biti obezbeđena kroz podršku Svetske banke, dok je isključio mogućnost aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.
XS
SM
MD
LG