Dostupni linkovi

Petrović: Verujem da će Vlada Kosova brzo rešiti problem severa


Zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović izrazio je uverenje da će Prišitna uz podršku SAD i međunarodne zajednice problem severa rešiti u najkraćem roku.

"SAD pružaju podršku svim važnim procesima na Kosovu, tako da verujemo da ćemo uz pomoć Vašingtona, kao i međunarodne zajednice pitanje severa rešiti u što kraćem roku", rekao je Petrović tokom sastanka sa zamenikom direktora Stejt Departmenta za razvoj regionalne politike u SAD Rafijem Gregorijanom.

Petrović, koji je i ministar za lokalnu samoupravu, ocenio je da je najbolje rešenje za sever primena Ahtisarijevog plana, kao i osnivanje nove opštine severna Mitrovica, što bi garantovalo građanima potpuna prava u organizovanju njihovog života.

Govoreći o akcijama kosovskih institucija koje se tiču stabilnosti na severu, Petrović je ukazao na posvećenost Prištine stvaranju mehanizama koji svim građanima Kosova omogućavaju jednake životne uslove.

"Vlada Kosova na severu je otvorila kancelarije koje pružaju usluge svim građanima. Pomogli smo 425 porodica na severu obezbeđujući im socijalnu pomoć, ali to nije dovoljno, građani severa imaju potrebu za mirnim životom", kazao je Petrović.

Zamenik direktora Stejt Departmenta za razvoj regionalne politike, Rafi Gregorijan, rekao je da će SAD sa posebnom pažnjom pratiti situaciju na Kosovu i da će podržati Kosovo u budućem procesu, naročito kada je reč o severu Kosova.
XS
SM
MD
LG