Dostupni linkovi

Hague: BiH mora prilagoditi Ustav presudi "Sejdić-Finci"


Na državama-članicama Vijeća Evrope je da osiguraju da BiH postigne odgovarajući rezultat u provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. godine, u slučaju "Sejdić-Finci" protiv BiH, kazao je danas u saopćenju za javnost predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope i ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague.

Hague nadalje navodi da, kao što presuda i nalaže, BiH mora prilagoditi Ustav, tako da se osigura da nijedan građanin nije onemogućen za kandidiranje na političke funkcije, neovisno o nacionalnoj ili etničkoj pripadnosti.

U saopćenju koje prenosi Ured Vijeća Evrope u BiH, Hague izražava žaljenje zbog toga što Zajednička privremena komisija Parlamentarne skupštine BiH još nije napravila dovoljan napredak ka punom provođenju presude.

Podsjeća da je Evropsko vijeće Evropske unije u martu 2011. godine jasno upozorilo da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU neće moći stupiti na snagu sve dok se ne učini vjerodostojan napor ka punom provođenju presude.
XS
SM
MD
LG