Dostupni linkovi

Goati: Srbija bez konkretnih pomaka u borbi protiv korupcije


Predsjednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati rekao je danas u Beogradu da su partije u svojim planovima borbu protiv korupcije stavili na visoko mjesto, ali da na tom polju nema konkretnih pomaka i preokreta.

Na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati promatranja sistema javnih nabavki, Goati je rekao da pravosudje izuzetno sporo rješava afere poput Kolubare, Željeznica Srbije ili afere Indeks i dodao da neefikasna reforma pravosudja dijelom objašnjava razloge loše situacije u pogledu korupcije u Srbiji.

On je naveo da Srbija iz Evrope dobija opomene zbog skupih i ozbiljnih promašaja u procesu privatizacije, a o većini tih slučajeva je govorio i Savjet za borbu protiv korupcije, ali ta upozorenja su "udarala u gumene zidove četiri Vlade poslije 5. oktobra".

Goati je rekao da se u borbi protiv korupcije treba fokusirati na sistem javnih nabavki za koje se u budžetu godišnje izdvaja od tri do tri i po milijarde eura, dok se procenjuje da oko 15 posto tih sredstava završi u pogrešnim rukama.
XS
SM
MD
LG