Dostupni linkovi

Kosovo: Novinari najavili bojkot rada državnih institucija


Direktor Agencije profesionalnih novinara Kosova Imer Muškoljaj najavio je danas da će svi kosovski pisani i elektronski mediji 3. maja početi bojkot praćenja rada kosovskih institucija zbog odredbe Krivičnog zakona koja ih obavezuje da vlastima otkriju svoje izvore.

Muškoljaj je rekao da se danas sa predsjednicom Kosova Atifeta Jahjagom sastalo 14 predstavnika elektronskih i pisanih medija i dodao da je predsjednica Kosova rekla da njihove stavove "smatra pozitivnim".

"Ona je, medjutim, obavijestila predstavnike medija da od Skupštine još nije dobila usvojeni zakon. Kazala je da očekuje da će do petka dobiti zakon i da će tada razmatrati i zakon i zahtjeve novinara", rekao je Muškoljaj.

On je istaknuo da su novinari predali Jahjagi i verziju zakona koju su oni ranije predložili skupštinskom Zakonodavnom odboru.

Prema njegovim riječima novinari su obavijestili Jahjagu da će, bez obzira na sve, 3. maja početi bojkot institucija, prije svega Skupštine Kosova, za koju smatraju da je glavni krivac za donošenje tog zakona, ali i Vlade i drugih institucija.
XS
SM
MD
LG