Dostupni linkovi

Orban prihvatio zahteve Brisela


Predsednik mađarske vlade Viktor Orban je, nakon jučerašnjeg razgovora s predsednikom Evropske komisije (EK) Žozeom Manuelom Barozom u Briselu, izjavio da je u većini otvorenih pitanja postignut kompromis između zvanične Budimpešte i Evropske unije, što je otvorilo vrata i nastavku pregovora Mađarske i Međunarodnog monetarnog fonda oko novog kredita.

Prema informacijama do kojih je dospeo "Nepsabadšag" u krugovima bliskim EK, međutim, nije se radilo o kompromisu, podjednakom popuštanju obe strane, već da je mađarski premijer prihvatio gotovo sve što se od njega tražilo.

Najuticajniji mađarski politički dnevnik, sem toga, dodaje, pozivajući se na budimpeštanske izvore, da ovoga puta Orban nije predstavljao odlučnog "borca za slobodu" svog naroda, već "miroljubivog sagovornika" za pregovaračkim stolom.

Detalji dogovora još uvek nisu saopšteni, a Barozo nije želeo da najavi kakvu će danas odluku doneti EK povodom ranijih optužbi da Mađarska ne ispunjava svoje obaveze prema Uniji.

Prema nezvaničnim informacijama Brisel je spreman da ponudi Budimpešti takvo rešenje koje će omogućiti nastavak pregovara Mađarske sa MMF-om, Svetskom bankom i Evropskom centralnom bankom oko "stend baj" aranžmana vrednog dvadesetak milijardi evra, s tim da se mađarska vlada jasno obaveže da će u dogledno vreme otkloniti sporne odredbe pojedinih zakona.

To znači da bi pregovori oko kredita mogli da se prekinu u svakom trenutku ukoliko Brisel proceni da se mađarska strana ne drži obećanja.
XS
SM
MD
LG