Dostupni linkovi

Srbija: Troje osumnjičenih za "Azotaru" u pritvoru, četvoro na slobodi


Viši sud u Beogradu odredio je rano jutros pritvor do 30 dana za trojicu osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja oštetili pančevačku "Azotaru" za 8,3 miliona evra, dok je četvoro osumnjičenih pušteno da se brane sa slobode.

Pritvor je određen bivšem generalnom direktoru "Azotare Pančevo" Vujadinu Jankoviću, članu vlasničkog konzorcijuma Dušanu Stuparu i Čedomiru Ivkoviću iz "Servo Mihalj inženjeringa", rekao je Tanjugu Stuparov advokat Zoran Ateljević.

Prema njegovim rečima, sa slobode će se braniti bivša direktorka Centra za kontrolu privatizacije Julijana Vučković, kao i tri projektanta za procenu vrednosti - Jovan Udicki, Jelica Ivković i Milan Cvetićanin.

Istražni sudija je posle saslušanja, koje trajalo do ranih jutarnjih sati, protiv svih sedmoro osumnjičenih pokrenuo istragu zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Za dvojicom stranih državljana Vitmandisom Kučinkasom i Simonasom Kašusom, koji su obuhvaćeni zahtevom za istragu, a nisu još dostupni pravosudnim organima Srbije trebalo bi da bude raspisana poternica, ali će odluku o tome takođe doneti Viši sud u Beogradu.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebe prilikom privatizacije "Azotare" u Pančevu i to deo koji se odnosi na prodaju proizvodnog pogona "Karbamid dva".

Na teret im se stavlja produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz koga je naneta šteta budžetu Republike Srbije blizu milijardu dinara, odnosno oko 8,3 miliona evra. Za to delo preti im kazna do 12 godina zatvora.

Sumnja se da su sebi pribavili protivpravni imovinski korist od oko 5,4 miliona dinara.
XS
SM
MD
LG