Dostupni linkovi

Na suđenje Brejviku svjedok opisao eksploziju u Oslu


Radnik obezbjeđenja opisao je danas kako je vidio parkirani kombi Andersa Beringa Brejvika nekoliko sekundi prije eksplozije ispred zgrade norveške Vlade, u kojoj je prošle godine u Oslu poginulo osmoro ljudi.

Tor Inge Kristofersen rekao je pred sudom da je na ekranima pratio snimke kamera za nadzor kada je muškarac u uniformi službe obezbjeđenja parkirao vozilo i izašao.

Kristofersen kaže da je kamerom zumirao broj na registarskim tablicama neposredno prije eksplozije, nakon čega su mu se ekrani zacrnili, a čitav blok zgrada se potresao uz huk.

Brejvik je ranije priznao da je podmetnuo bombu u Oslu i ubio još 77 ljudi na ostrvu Utoja.

Policajac koji je koordinisao akciju poslije eksplozije bombe Tor Langli u današnjem svjedočenju opisao je kako su demineri tragali za dodatnim bombama.

Prvog dana suđenja u kojem nije davao iskaz, Brejvik je pažljivo pratio iskaze svjedoka, koji su detaljno opisali efekte eksplozije bombe na ljude i zgradu Vlade u centru Osla, prenio je BBC.

Policajac koji je koordinisao akciju na mjestu eksplozije rekao je da je, čim je čuo za pucnjavu na Utoji, pomislio da je riječ o istom napadaču.

Brejvik ni danas nije pokazao emocije, dok je drugi svjedok opisao prizore velike štete u zgradi Vlade. Članovi porodica žrtava koji su bili prisutni u sudnici su plakali.

Brejvik je prošle sedmice predočio svoju verziju događaja, rekavši da je planirao da ubije što je moguće više ljudi.
XS
SM
MD
LG