Dostupni linkovi

EK: Hrvatska na pravom putu, potrebni daljnji napori


Hrvatska je postigla znatan stepen usklađenosti s evropskom pravnom stečevinom a Evropska komisija identifikovala je ograničen broj pitanja u kojima su potrebni dalji napori, saopštila je Komisija prilikom objave prvog izvještaja o monitoringu za tri najteža poglavlja hrvatskih pregovora.

U izvještaju je data opšta ocjena pripremljenosti Hrvatske i preporuke što treba učiniti u predstojećem periodu kako bi zemlja bila potpuno spremna za članstvo u EU-u do 1. jula sljedeće godine.

"Hrvatske vlasti trebaju preduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurale punu spremnost zemlje za članstvo do 1. jula 2013., u interesu Hrvatske i EU-a", kaže se u zaključcima.

Povjerenik za proširenje Štefan File izjavio je, po saopštenju koje je Komisija objavila, da "izvještaj pokazuje da je Hrvatska na pravom putu", te je izrazio uvjerenost "da će Zagreb preduzeti sve završne korake koji su potrebni kako bi zemlja bila u potpunosti spremna za članstvo".

Ovo je prvi izvještaj, a odnosi se na period od 1.septembra 2011. do 29. februara 2012. U njemu se opisuje što je učinjeno u tom razdoblju i daju se preporuke za područja u kojima je potreban daljnji napredak kako bi Hrvatska bila spremna za članstvo 1. jula 2013.

Izvještaj Evropske komisije, globalno gledano, za Hrvatsku je povoljan i potsticajan, izjavio je u utorak hrvatski predsjednik Ivo Josipović, komentarišući novinarima prvi izvještaj EK o monitoringu za tri najteža poglavlja hrvatskih pregovora.
XS
SM
MD
LG