Dostupni linkovi

Komšić traži ustavne izmjene radi smanjenja plata funkcionerima


Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražio je danas da na prvoj narednoj sjednici Doma naroda budu razmatrane izmjene Ustava kojima se omogućava smanjenje plata i izabranim zvaničnicima u BiH.

Komšić je u pismu predsjedavajućem Doma naroda Draganu Čoviću i njegovim zamjenicima Sulejmanu Tihiću i Ognjenu Tadiću predlažio da u dnevni red naredne sjednice Doma naroda bude uvršten tekst Amandmana na Ustav BiH član 9, stav 2 kako bi bio razmatran u drugom čitanju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U pismu se podsjeća da je ovaj amandman podnesen 2005. godine i da je usvojen u redovnoj proceduri u oba čitanja u Predstavničkom domu, kao i u prvom čitanju u Domu naroda.Nakon usvajanja u Domu naroda u prvom čitanju, do sada nije uvršten na dnevni red sjednice Doma naroda na kojoj bi bio razmatran u drugom čitanju.

Ovim članom Ustava BiH je propisano da naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije.

Komšić tvrdi da plan ušteda predviđen Nacrtom budžeta BiH za 2012. godinu, koji se odnosi na plate i naknade svih zaposlenih u institucijama BiH, ne bi mogao biti primijenjen na plate i druge naknade nosilaca javnih funkcija bez kršenja odredaba Ustava BiH.
XS
SM
MD
LG