Dostupni linkovi

Merdok: Nijesam znao za prisluškivanje


Bivši predsjednik medijskog giganta News International Džejms Merdok ponovio pred Levisonovom istražnom komisijom u Londonu da nije znao za hakovanje telefona.On je, naime rekao, da nije znao za mail u kojem mu je ukazano da u tabloidu News of the world postoji praksa hakovanja mobilnih telefona.

Sin medijskog magnata Ruperta Mardoka izjavio je da je 2007, kada je od oca preuzeo rukovođenje News International mislio da je presretanje govorne pošte u mobilnim telefonima javnih ličnosti - "stvar prošlosti", prenosi BBC.

Prema Mardokovim rečima, uprava tabloida NOW je uveravala da je poslovanje lista potpuno legalno.

Mardok, koji se u februaru povukao sa funkcije predsjednika medijske grupacije , izjavio je pred komisijom da je "bilo evidentno" da mehanizmi kontrole u NOW "nijesu uspjeli da stvore dovoljan nivo transparentnosti".

Levisonova komisija ispituje novinarske standarde u britanskim medijima, a sada se posebno zanima za njihove odnose sa istaknutim političarima.

Otac Džejmsa Mardoka, Rupert Mardok, pred komisijom će se pojaviti sjutra i prekosjutra.

To će biti prvi put da će Rupert i Džejms Mardok izaći pred ovo tijelo, ustanovljeno kada je bitanska javnost saznala da su novinari News of the Worlda hakovali govornu poštu ne samo javnih ličnosti već i ubijene 13-godišnje devojčice Mili Dauler.

Poslije otkrića ovog skandala, koji je žestoko potresao britansku javnost, News international je donio odluku da ugasi tabloid.Zbog hakovanja mobilnih telefona je prvobitno, 2007. godine, uhapšen Klajv Gudman, izveštač News of the World o kraljevskoj porodici.
XS
SM
MD
LG