Dostupni linkovi

AI: Muslimani diskriminisani u EU


Organizacija za ljudska prava "Amnesty International" ocenila u najnovijem izvještaju da su muslimani pod pojačanom diskriminacijom u pojedinim evropskim zemljama.

U izveštaju koji je pripremio ekspert te organizacije Marko Perolini istraživan je život muslimanskih zajednica u Francuskoj, Španiji, Belgiji i Holandiji a, kako navodi France press, izvještaj je posebno kritičan prema zemljama koje su uvele zabrane nošenja velova preko lica žena ili nošenje verskih simbola u školama.

Ukazuje se da oni muslimani koji nose simbole verske pripadnosti, kao što su na primjer ženske marame, imaju manje šanse na uspjeh pri zapošljavanju ili redovnom pohađanju nastave.

"Čovjek može da bude otpušten zbog toga što nosi bradu koja asocira na islam", navodi se u izveštaju.

U izveštaju se navodi da u evropskoj zajednici caruje stereotip po kojem "sa muslimanima nema problema dok se ne izdvajaju previše". "Umjesto da se bore protiv sličnih predrasuda, političke partije i državni službenici ih prečesto koriste u trci za glasovima birača", navodi Perolini u izveštaju.

AFP i AP ističu da je izvještaj "Izbor i predrasude: diskriminacija muslimana u Evropi" objavljen dva dana pošto je liderka desničarskog Nacionalnog fronta Mari le Pen sa anti-migrantskom platformom u Francuskoj ostvarila rekordan, treći izborni rezultet na predsjedničkim izborima i podršku 18 odsto birača.
XS
SM
MD
LG