Dostupni linkovi

Grčka centralna banka očekuje još dublju recesiju


Centralna banka Grčke povećala je danas prognozu recesije za ovu godinu i sada očekuje da će bruto domaći proizvod pasti za gotovo pet odsto, umjesto prognoze iz marta od minus 4,5 odsto.

Guverner Banke Grčke Jorgos Provopulos je, predstavljajući godišnji izvještaj Banke o stanju grčke privrede, podsjetio da je prošle godine zabilježen negativan rast od minus 6,9 odsto, prenijela je agencija AFP.

Također se očekuje da će u 2012. prosječna stopa nezaposlenosti premašiti 19 odsto, prema 17,7 odsto iz prošle godine, dok bi stopa inflacije trebalo da padne na 1,2 odsto, iznio je Provopulos.

On je istakao da je odmah poslije izbora, 6. maja, potrebno iskazati "punu spremnost" u primjeni plana za spašavanje Grčke od velikih ekonomskih problema, dodatno pogoršanih intenzivirajućom dužničkom krizom u eurozoni.Ukoliko se to ne desi, dvije godine oštrih mjera štednje će biti uzaludne, a životni standard će biti drastično smanjen, upozorio je guverner.

Grčka je od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda dosad dobila dva paketa pomoći, a postigla je i sporazum sa privatnim kreditorima o otpisu oko 105 milijardi eura duga.

Zvanična Atina planira da ove godine budžetski deficit snizi na sedam odsto BDP-a, a javni dug na 145,5 odsto BDP-a.
XS
SM
MD
LG