Dostupni linkovi

Crna Gora:DPS otvoren za razgovore o himni i zastavi


Vladajuća crnogorska Demokratska partija socijalista (DPS) otvorena je za razgovore sa opozicijom o mogućim izmjenama himne i zastave, rekao je funkcioner te stranke i ministar pravde Duško Marković, ocjenjujući da je uvođenje drugog službenog jezika suprotstavljeno konceptu Crne Gore kao građanske države.

On je danas u Podgorici novinarima rekao da između vlasti i opozicije nema ozbiljnih razloga za suprotstavljenost kada je u pitanju himna, zbog čega vjeruje da po tom pitanju može brzo doći do rješenja.

„Ali teško kada je u pitanju službeni jezik. Teško je da imate dva službena jezika, to je suprotstavljeno konceptu Crne Gore kao građanske države“, ocijenio je Marković.

Prema njegovim riječima, pitanje narodne zastave je otvoreno i to je stvar koja će „biti na stolu i oko koje se može razgovarati“.

„Da li model koji će predložiti DPS ili eventualno opozicija, ostaje da se vidi u toku razgovora“, pojasnio je Marković, koji je član Predsjedništva vladajuće partije.

On je uvjeren da kod opozicije postoje spremnost i želja za kompromisom koji bi doveli do ustavnih promjena u dijelu pravosuđa, neophodnih za nastavak EU integracija.

Marković je podsjetio da je zajednički interes vlasti i opozicije evropski put Crne Gore i početak pregovora u junu, ali je naveo da su „pozicije definitivno u političkom smislu u ovom trenutku različite“.

Kako je rekao visoki funkcioner vladajuće stranke, DPS je posvećena dijalogu i kompromisu, znajući da u crnogorskom društvu postoji niz otvorenih političkih pitanja.

On je ocijenio da se može pregovarati o svemu što se može regulisati zakonom, ako bude volje političke opozicije.
XS
SM
MD
LG