Dostupni linkovi

Facebooku pala dobit uoči javne ponude dionica


Facebook je izvijestio u utorak o prvom padu prihoda na tromjesečnom nivou u dvije godine, što je možda znak da se rast te društvene mreže usporava uoči najveće inicijalne javne ponude dionica neke internetske kompanije u povijesti.

Neto dobit firme pala je u prvom kvartalu za 12 posto, na 205 miliona dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 233 miliona dolara.

Prihodi su, pak, iznosili 1,06 milijardi dolara, što je za 6 posto manje u odnosu na četvrto tromjesečje. To je prvi pad prihoda na tromjesečnom nivou od 2010.

Kompanija je za pad prihoda u prvom tromjesečju, koji je iznenadio analitičare na Wall Streetu, okrivila sezonske trendove oglašavanja.

"Usporavanje je bilo brže nego što smo pretpostavljali“, rekao je Brian Wieser, analitičar iz Pivotal Research Groupa.

Facebook planira prikupiti najmanje pet milijardi dolara inicijalnom javnom ponudom, u kojoj bi vrijednost te najveće društvene mreže u svijetu mogla dosegnuti i 100 milijardi dolara.

Ta društvena mreža, koju je osnovao Mark Zuckerberg na Harvardu 2004., imala je u prvom tromjesečju 900 miliona aktivnih korisnika mjesečno, dok je broj stalno zaposlenih u proteklih godinu dana porastao za oko 1.100, na 3.539 zaposlenih.
XS
SM
MD
LG