Dostupni linkovi

Širom Sirije juče ubjeno 60 osoba


U nemirima širom Sirije i juče je, uprkos raspoređivanju međunarodnih posmatrača, ubijeno skoro 60 osoba, od čega 31 civil u regionu Hama, javila je danas sirijska organizacija za ljudska prava.

Organizacija navodi da su 54 civila poginula u Siriji, među kojima 31 civil u Hami od mitraljerijske paljbe redovnih snaga, a pet vojnika u akcijama širom zemlje.

Osim u Hami, 16 civila je stradalo u regionu Idleb, na sjeverozapadu zemlje u pograničnom području prema Turskoj, od čega većina od eksplozije u selu Džardžanaz, ali nije saopšteno šta je bio uzrok eksplozije.

Dva civila su poginula u regionu Homs, a tri civila, od kojih jedno dijete, poginula su u provinciji Dera, a jedno u Muadamiji u regionu Damaska i jedan civil u Deir Ezoru, navodi ova grupa za ljudska prava.

U istim izvorima se navodi da je sukoba i žrtava bilo i u drugim dijelovima Sirije, među kojima je i šest vojnika. U Damasku su ubijena tri obavještajna oficira.

Predsjednik Bašar al Asad je 12. aprila prihvatio mirovni plan specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana, a u planu se predviđa prekid neprijateljstava kao preduslov za otvaranje dijaloga i političko rješenje krize u toj zemlji.

Iz Sirije svakodnevno stižu kontradiktorni izvještaji. U vladi tvrde da poštuju primirje i da samo odgovaraju na napade "terorista", dok u opoziciji izvještavaju o novim napadima snaga režima i novim žrtvama.

Prošle sedmice 300 međunarodnih posmatrača raspoređeno je u Siriji kako bi pratili primirje.

U Siriji je u dosadašnjim borbama antivladinih snaga sa vojskom i policijom, prema podacima UN, poginulo ukupno više od 9.000 ljudi.

Bivši generalni sekretar UN, a sada specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan će, kako je najavljeno, večeras obavijestiti Savjet bezbjednosti o najnovijem razvoju situacije u Siriji.
XS
SM
MD
LG