Dostupni linkovi

Lukšić:Sajber kriminal prijetnja savremenom svijetu


Sajber-kriminal je prijetnja savremenom društvu, pogotovo što se terorizam u modernom svijetu koristi tim vidom kriminala kao svojom logistikom, rekao je crnogorski premijer Igor Lukšić.

On je na konferenciji o sajber-kriminalu, u organizaciji Asocijacije šefova policije jugoistočne Evrope (SEPCA) u Budvi rekao da je Vlada posvećena aktivnostima koje predstavljaju odgovor na moderne izazove koji dovode u pitanje bezbjednost države i građana.

Lukšić je naveo da je sajber-kriminal oblik društveno neprihvatljivog ponašanja, u kome proces globalizacije i stvaranje komunikacionih mreža ne poznaju granice olakšavajućeg djelovanja.

"Ovo nas ne smije obeshrabriti, već nam dati dodatni podsticaj da potencijale moderne tehnologije iskoristimo kako bismo na adekvatan način odgovorili na ove izazove", rekao je on.

Lukšić je rekao da je ta opasnost prepoznata u međunarodnoj zajednici."Zato je sve više država koje predlažu niz međunarodnih dokumenata kako bi se efikasnije odgovorilo na izazove sajber-kriminala", dodao je on.

Lukšić je dodao da je crnogorska Vlada posvećena aktivnostima koje predstavljaju odgovor na moderne izazove koji dovode u pitanje bezbjednost države i građana, navodeći da se fenomeni globalnih procesa ne mogu riješiti jednim potezom, "već to traži punu posvećenost procesu".
XS
SM
MD
LG