Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću počinje 16.maja


Pretresno vijeće Haškog tribunala danas je kao novi datum početka suđenja Ratku Mladiću otuženom za genocid i ratne zločine odredilo 16. maj, umjesto 14. maj, kako je ranije bilo naloženo.

Na pretpretresnoj konferenciji, Vijeće je prihvatilo zahtjev Tužilaštva da uvodna riječ bude u trajanju od šest sati. Odbrana je saopštila da uvodnu riječ neće izvoditi u ovoj fazi postupka, niti će se Vijeću obraćati optuženi. Prema pravilima o postupku i dokazima, odbrana uvodnu riječ može da iznese ili na početku suđenja ili uoči izvođenja dokaza.

Vijeće je usvojilo i raniji zahtjev Tužilaštva da sasluša 411 svjedoka, kao i dodatni zahtjev da na listu svjedoka budu dodata dva vještaka. Ukupan broj svjedoka sada je 413, a optužbi je za glavno ispitivanje odobreno 200 časova.

Predsjedavajući sudija Alfons Ori precizirao je da će za većinu svjedoka vrijeme ispitivanja biti 60 minuta. Svjedoci će biti ispitivani oko pola sata, a preostalo vrijeme biće iskorišćeno za uvrštavanje dokumenata u dokaze.

Izvođenje dokaza optužbe i saslušanje prvih svjedoka zakazani su za 29. maj.

Odbrana je ponovila zahtjev da suđenje bude odgođeno za 90 dana, jer joj Tužilaštvo nije objelodanilo veliku količinu materijala u njegovom posjedu.Sudsko vijeće razmotriće zahtjev odbrane da prvi svjedok bude saslušan 90 dana od posljednjeg objelodanjivanja dokumenata.

Bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića optužnica tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.
XS
SM
MD
LG