Dostupni linkovi

Njemačka pomaže izbjeglicama u BiH sa 5 miliona eura


U Sarajevu se održava Regionala donatorska konferencija za trajno riješenje problema izbjeglica na Zapadnom Balkanu. Njemačka će, kako je saopšteno iz ambasade te zemlje, izdvojiti 5 miliona eura.Ovaj novac namijenjen je za izgradnju stanova za izbjeglice u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju se navodi i da Njemačka na ovaj način ciljano koncentriše svoju pomoć na zemlju gdje je i dan danas nevolja izbjeglica najveća.

"Bosna i Hercegovina još uvijek trpi poslijedice ubojitog rata, koji je započeo prije 20 godina sa proglašavanjem nezavisnosti zemlje od Jugoslavije a koji je okončan 1995. godine potpisivanjem Dejtosnkog sporazuma. U ovom ratu je oko 100.000 ljudi izgubilo život, više od 2 miliona muškaraca, žena i djece je moralo napustiti svoja sela i gradove ili su bili protjerani. Danas, više desetina hiljada raseljenih osoba još uvijek živi u privremenim smještajima" , podsjećaju na činjenice iz Njemačke amabasade.


Regionalna donatorska konferencija se održava u okviru Sarajevskog procesa, inicijative koju su 2005. godine započele četiri balkanske zemlje - Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija i Crna Gora i koje se zalažu za trajno rješenje problema izbjeglica na Balkanu.

Između ostalog predviđeno je da se osigura trajni smještaj za oko 75.000 izbjeglica iz
jugoslovenskih ratova 90-tih godina, koji još uvijek nemaju adekvatan smještaj.
XS
SM
MD
LG