Dostupni linkovi

EU: Grčkoj 30 hitnih mera za povećanje konkurentnosti


Nove smernice EU sadrže 30 hitnih mera za povećavanje konkurentnosti Grčke, koje su uglavnom obuhvaćene tekućim programom štednje.

Međutim, te mere do sada nisu realizovane.

Reč je o širokom dijapazonu mera, počev od privatizacije državnih elektrana, rekapitalizacije grčkih banki, pa do hitno potrebne i uvek odlagane reforme penzionog sistema.

Reformisanje Grčke mora početi sa modernizacijom njene uprave, smatraju eksperti Evropske komisije. No, oni smatraju i da se plate zaposlenih u privatnom sektoru do 2014. moraju sniziti za još 15 procenata, kako bi grčka privreda postala konkurentnija stranoj.

Nova, direktna pomoć Grčkoj nije predviđena u ovom najnovijem dokumentu Evropske unije. U pitanje se ne dovodi ni uloga Centralne banke kao čuvara stabilnosti zajedničke valute.

U aktuelnom izveštaju EU se kao najveći problem navodi potpuno neefikasna državna uprava u Grčkoj, u kojoj nisu u stanju da sprovedu reforme. Grci ne znaju ni kako da porezima ubiru prihode, niti kako da otvore tržišta, kako bi bili u stanju da se uhvate u koštac sa konkurencijom. Uz sve to, mala i srednja preduzeća prosto su inficirana korupcijom.
XS
SM
MD
LG