Dostupni linkovi

MMF: Ekonomija Crne Gore u 2012. godini neće zabeležiti rast


Crnogorsko ministarstvo finansija smanjilo je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini sa dva na 0,5 odsto.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstvo finansija, nova projekcija rasta BDP Crne Gore niža je i od one koju je nedavno iznela Evropska komisija i koja je predviđala rast crnogorske ekonomije po stopi od 0,9 procenata.

Stopa rasta snižena je za 1,5 procentnih poena zbog recesije u evrozoni, "fiskalnih prilagođavanja usled restriktivnih mera fiskalne politike i nelikvidnosti privrede" Crne Gore i zbog niskog nivoa kreditne aktivnosti banaka i stranih direktnih investicija.

Procena Međunarodnog monetarnog fonda je da ekonomija Crne Gore u 2012. neće zabeležiti rast.

Crnogorsko ministarstva finansija priprema rebalans budžeta za ovu godinu koji bi trebalo da bude usvojen na sednici vlade u četvrtak, 26. aprila.

Ovogodišnji budžet prvobitno je planiran na 1,25 milijardi evra i baziran je na projekciji rasta BDP od dva procenta.

Planirana zaduženja u iznosu od 230 miliona evra, najvjerovatnije će biti premašena, zbog aktiviranja garancija datih Kombinatu aluminijuma Podgorica, pada stranih investicije i manjka prihoda u državnoj kasi.

Predstavnici MMF-a i crnogorske vlade saglasili su se da Crnoj Gori nije potreban aranžman s tom organizacijom.

"Konstatovano je da, za razliku od mnogih zemalja, Crna Gora nije u potrebi za sklapanjem aranžmana s MMF-om", navodi se u saopštenju.

Crna Gora već sedam godina "odoleva" aranžmanu s MMF-om i uglavnom se zaduživala kod komercijalnih banaka, a poslednje dve godine emisijom evro obveznica.
XS
SM
MD
LG