Dostupni linkovi

Računalni virus napao iransku naftnu industriju



Iran istražuje mogući cyber napada na glavni izvozi naftni terminal te na ministarstvo nafte, objavili su iranski izvori. Virus je otkriven u kontrolnim sustavima otoka Kharga, a ondje se upravlja većinom iranskoga izvoza sirove nafte, ali terminal i dalje radi, rekao je izvor iz iranske državne naftne kompanije (NIOC).

Reuters podsjeća na računalni crv Stuxnet koji je navodno napao iranska nuklearna postrojenja. Ovaj najnoviji virus napao je u nedjelju navečer. Stradale su internetski i komunikacijski sustavi iranskoga ministarstva nafte i nacionalne naftne kompanije, objavila je poluslužbena novinska agencija Mehr. Za svaki slučaj, računalni sustavi koji nadziru mnogo drugih iranskih naftnih postrojenja više nisu spojeni na internet, dodaje Mehr.

Mediji javljaju da je Hamdula Mohammadnedžad, čelnik civilne zaštite u ministarstvu nafte, rekao kako su iranske vlasti osnovale kriznu jedinicu i smišljaju kako neutralizirati taj napad. Na internet više nisu spojeni ni IT sustavi u ministarstvu i naftnoj kompaniji, kako bi se spriječilo širenje virusa, javlja Mehr.
XS
SM
MD
LG