Dostupni linkovi

Nušriju negira učešće u zločinima u Gnjilanu


Šemsi Nušriju negirao pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda da je učestvovao u ubijanju i mučenju civila u Gnjilanu 1999. kao pripadnik Gnjilanske grupe OVK, a zašto ga tereti tužilaštvo Srbije.

Na početku objedinjenog suđenja protiv 17 pripadnika Gnjilanske grupe OVK-a, od kojih je 12 u bekstvu, Nušriju je poricao i da je bio pripadnik OVK, tvrdeći da je za zločin u Gnjilanu, za koji se tereti, saznao iz novina i da navodi optužnice nisu tačni.

On je prije više od godinu dana uhapšen u Švajcarskoj na osnovu potjernice Srbije, a krajem marta je izručen Srbiji i prvi put se danas pojavio pred sudom.

Osim njega u pritvoru su još tri optužena, jedan se brani sa slobode, dok su ostali nedostupni pravosudnim organima Srbije i sudi im se u odsustvu.

Na današnjem suđenju svi optuženi su ponavljali da je proces protiv njih politički motivisan, negirajući učešće u zločinima OVK.

Sud je 20. marta objedinio proces protiv optuženih sa ranije razdvojenim postupkom protiv još sedam odbjeglih pripadnika te grupe kojima se sudi u odsustvu.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti optužene da su od početka juna do kraja decembra 1999. godine, surovo, do smrti mučili najmanje 80 lica.

Kako se navodi najmanje 34 lica se i sada vode kao nestala, a najmanje 153 lica je protivpravno lišeno slobode, mučeno, a zatim pušteno.
XS
SM
MD
LG