Dostupni linkovi

Karadžić pozvao Dodika za svjedoka odbrane


Otuženik za genocid i ratne zločine Radovan Karadžić pozvao je sadašnjeg predsjednika RS Milorada Dodika da se nađe s njegovim advokatom i bude svjedok odbrane.

"Izuzetno bih cijenio ako biste našli sat ili dva da se sastanete sa gospodinom Robinsonom u nedelji koja počinje 11. juna i razgovarate o mogućnosti da budete svjedok odbrane, kako biste mi pomogli da dokažem da između 1991. i 1995. godine nije postojao zajednički kriminalni poduhvat da se proteraju muslimani iz područja pod kontrolom RS, kao što tvrdi tužilac," naveo je

Ponovio je da se brani sam, uz pomoć tima odbrane koji uključuje američkog advokata Petera Robinsona u svojstvu pravnog savjetnika.

"Vaš položaj člana opozicije u Skupštini u to vreme čini vas posebno pogodnim da pružite dokaze o tome šta su po vašem mišljenju bili ciljevi naše vlade", naveo je Karadžić u pismu Dodiku, prenio je u saopštenju Haški tribunal.

Sudsko vijeće tribunala je danas uputilo i drugi poziv Francuskoj u vezi saradnje sa Karadžićem.

Sudsko veće je 29. marta ove godine izdalo poziv u kome poziva Francusku da pomogne sudskom veću time što će ili sarađivati sa optuženim ili olakšati da Milomir Stakić odgovori na pitanja pravnog savjetenika optuženog i navede zašto ne može da sarađuje sa Tribunalom.

Vlada Francuske poslije toga nije kontaktirala ni Karadžića ni njegovu odbranu, niti je uputila odgovor, i Sudsko vijeće je stoga uputilo drugi poziv.

Karadžić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. godine. Poslije 13 godina bjekstva, u julu 2008. godine je uhapšen u Srbiji i izručen Tribunalu.
XS
SM
MD
LG