Dostupni linkovi

Rasmusen:Eulex nema dovoljno resursa


Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen rekao je danas da EULEKS nema dovoljno resursa na Kosovu i da zbog toga NATO mora da preuzima dio zadataka.

"Iskreno goovreći, veoma sam zabrinut zbog činjenice da EULEKS nema dovoljno resursa, što u praktičnom smislu znači snažno mješanje NATO, jer to utiče na operaciju KFOR-a. Moramo da preuzimamo zadatke i odgovornosti koje nisu bile predviđene, posebno u sjevernom dijelu Kosova", rekao je Rasmusen tokom diskusije sa poslanicima iz komiteta za strana pitanja Evropskog parlamenta u Briselu, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

On je izrazio nadu da će poslanici Evropskog parlamenta iskoristiti svoj uticaj i osigurati da EULEKS ima odgovarajuće resurse.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton je na marginama sastanka šefova diplomatija EU na pitanje da prokomentariše Rasmusenovu izjavu rekla da je "evropski blok uvijek u položaju da tražo dodatne resurse za pomoć u podršci sjeveru Kosova".

"Blisko sarađujemo sa generalnim sekretarom NATO i njegovim timom na planiranju kako bi pokušali d pružimo podršku narodu na sjeveru Kosova. Razgovarali smo i da li možemo da kombinujemo resurse što je moguće efikasnije", rekla je Ešton dodajući da je to pitanje postavljeno i tokom razgovora sa američkim državnim sekretarom Hilari Klinton tokom prošle sedmice na sastanku šefova diplomatija NATO.

EULEKS je krajem prošle sedmice saopštio da će pojačati policijske patrole na sjeveru Kosova zbog pojačanih tenzija.

Njemački magazin "Špigel" je pisao da će se više od 550 vojnika pridružiti KFOR-u pred održavanje izbora u Srbiji 6. maja.
XS
SM
MD
LG