Dostupni linkovi

Holandski premijer predao ostavku kraljici


Holandski premijer Mark Rute predao je ostavku vlade kraljici Beatriks, čime je otvoren put za raspisivanje prijevremenih izbora.Holandska vlada zapala je u krizu nakon što je "Stranka slobode" (PVV) Gerta Vildersa prekinula pregovore o smanjenju budžeta za oko 16 milijardi evra.

Vilders je rekao da neće prihvatiti mjere štednje kako bi holandski budžet bio u skladu sa pravilima EU. Njegova stranka nije dio koalicije ali je davala podršku manjinskoj vladi.

Holandski mediji javili su da je Rute proveo skoro dva sata u palati kod kraljice u Hagu, gdje je zvanično predao ostavku vlade.

Ministar finansija Holandije Jan Kes de Jager rekao je jutros nakon sastanka vlade, na kojem su učestvovali članovi Ruteove stranke VVD i Hrišćanski demokrati (CDA), da će "finansijskom tržištu i holandskom narodu pokazati da mogu iznijeti solidnu finansijsku politiku".

Od 5. marta dvije koalicione stranke uz "Stranku slobode" pokušavaju da postignu sporazum o smanjenju budžeta.

Rute želi da smanji javnu potrošnju za oko 16 milijardi eura u pokušaju smanjenja deficita u budžetu koji bi, prema očekivanjima, trebalo da bude 4,6 odsto u 2013. godini, što je iznad ograničenja od tri odsto koliko je odredila EU.

Holandski premijer je prošle sedmice izjavio da će Holandija ispuniti rok koji joj je dala Evropska komisija, te da će planovi za smanjenje deficita u budžetu za 2013. godinu biti spremni najkasnije do 30. aprila.
XS
SM
MD
LG