Dostupni linkovi

Šef iranske diplomatije optimističan po pitanju pregovora


Iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi izjavio je danas da je optimista u pogledu pregovora grupe "pet plus jedan" o kontroverznom iranskom nuklearnom programu, koji bi trebalo da bude održan 23. maja u Bagdadu.

"Rezultati sastanka u Istanbulu su zadovoljavajući, a optimističan sam što se tiče narednog sastanka u Bagdadu", izjavio je novinarima Saleji, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Tunisu.

Teheran je 14. aprila u Istanbulu obnovio dijalog o osjetljivim nuklearnim aktivnostima sa pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (SAD, Rusijom, Kinom, Francuskom, Velikom Britanijom) i Njemačkom.

Obje strane održaće 23. maja u Bagdadu novu rundu pregovora.

Zapad optužuje Iran da pokušava proizvesti nuklearno oružje pod okriljem civilnog nuklearnog programa, što Teheran odlučno demantuje.Salehi je ocijenio kao "blef" prijetnje Izraela o nuklearnim objektima.

"Prijetnje Izraela da će napasti Iran predstavljaju samo blef. Ipak, mi smo ih shvatili ozbiljno i spremni smo da se zaštitimo", izjavio je Salehi.

On je ocijenio da je u pogledu sirijske krize potrebno dati šansu sirijskom režimu, te se izjasnio za prosirijsko rješenje.
XS
SM
MD
LG