Dostupni linkovi

Bangladeš: Pucnji na demonstrante


Jedna osoba je ubijena, a 20 policajaca povređeno kada je policija otvorila vatru na hiljade demostranata u Bangladešu.Ovo je drugi dan protesta u organizaciji glavne bangladeške opozicione Nacionalističke partije Bangladeša (BNP).

Policija je navela da je rulja naoružana palicama i kamenjem zapalila zgradu lokalnog saveta i napala policijsku stanicu u Silhetu, rodnom mestu generalnog sekretara i regionalnog partijskog šefa Iliasa Alija, nestalog prošlog utorka.

"Bilo je više od 10.000 demonstranata. Oni su napali policajce i pokušali su da opkole policijsku stanicu. Mi smo ispalili gumene metke i granate suzavaca da ih rasteramo", izjavio je Šahavat Hosaini, šef policije u Silhetu za agenciju AFP.

Iz Alijeve partije navode da je na stotinu ljudi povrijeđeno u sukobima u rodnom Alijevom mestu Silhet i da je policija u uhapsila visokog opozicionog lidera i još devet osoba.

Nekoliko eksplozivnih naprava eksplodiralo je danas u poslovnoj četvrti u bangladeškoj prestonici, a policija je postavila kordon ispred sedišta BNP-a u Daki, uz pojačano patroliranje ostalim delovima grada, prenela je agencija AP.

Agencije navode da su škole i kancelarije u Bangladešu zatvorene drugi dan za redom zbog podrške generalnom protestu.

Bivši bangladeški premijer i jedan od lidera BNP-a Begum Kaleda Zia optužio je vladu za "uklanjanje" Ilias Alije kako bi osujetili kampanju opozicije za svrgavanje vlade i prisiljavanja vlasti da raspiše vanredne izbore, što iz Bangladeške vlade poriču, navodi Rojters.
XS
SM
MD
LG