Dostupni linkovi

Turska:Izrael nije dobrodošao na samitu Nato u Čikagu


Turska neće dozvoliti učešće Izraela na samitu NATO-a narednog mjeseca jer se jevrejska država nije izvinila za ubistvo 2010. godine turskih aktivista u napadu na brod koji je prevozio pomoć Palestincima, rekao je danas turski zvaničnik.

"Mi nismo dali naše odobrenje po tom pitanju", rekao je turski zvaničnik Rojtersu na pitanje da li Turska blokira učešće Izraela na samitu NATO u Čikagu 21. i 21. maja.

On je dodao da Turska još uvijek traži zvanično objašnjenje i nadoknadu za žrtve upada na brod "Mavi Marmara"."Dok se to pitanje ne riješi mislimo da nije u redu da Izrael učestvuje jer se to može odraziti na pozitivan dijalog sa NATO alijansom i njenim članicama", rekao je zvaničnik.

Odnosi između regionalnih sila značajno su pogoršani nakon što su izraelski komandosi upali na brod "Mavi Marmara" u maju 2010. u sklopu kontrole pomorske blokade Pojasa Gaze i ubili devet Turaka u sukobima sa aktivistima.

Prošlog septembra Turska je protjerala izraelskog izaslanika i prekinula vojnu saradnju nakon izvještaja UN o napadu.

Turski mediji javili su da su neke zemlje članice NATO tražile učešće Izraela u sklopu Programa saradnje i partnerstva čiji je cilj jačanje odnosa sa zemljama koje nisu članice.Izrael je članica Mediteranskog dijaloga, jednog programa NATO-a, zajedno sa šest drugih nečlanica.

Turski zvaničnik odbacio je tvrdnje da Turska blokira učešće Izraela rekavši da NATO sekretarijat i saveznici neće to pitanje stavljati zvanično na dnevni red, jer se zna stav Ankare o tome.

Portparol NATO rekao je da nije bilo diskusije o pozivu Izraelu na samit u Čikagu. SAD su pokušavale da ohrabre pomirenje Izraela i Turske zbog sukoba na Bliskom istoku.
XS
SM
MD
LG