Dostupni linkovi

Konuzin :Rusija ne uslovljava Srbiju


Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je danas da Rusija ne postavlja političke uslove Srbiji i da je jedini uslov za zajedničke projekte taj da oni budu uzajamno korisni.

"Pred Srbiju ne postavljamo nikakve teritorijalne zahtjeve. Ne diktiramo kada, gdje i kako ćete vršiti izbore. Odnosimo se sa poštovanjem prema svim reformama koje se dešavaju u zemlji i ne pokušavamo da vam nametnemo svoje viđenje reformi", rekao je Konuzin danas u Leskovcu gdje je pušten u rad magistralni gasovod.

Konuzin je naglasio da je takav pristup siguran osnov za buduću saradnju Rusije i Srbije.

U Leskovcu je danas otvorena dionica magistralnog gasovoda MG-11 Niš-Leskovac u dužini od 52 kilometra i puštena u rad sedam kilometara duga gasovodna mreža, u šta je uloženo 14,6 miliona dolara.

Svečanosti su prisustvovali ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin, savjetnik premijera za energetiku Petar Škundić, gradonačelnici Leskovca i Vranja Slobodan Kocić i Miroljub Stojčić i izvršni direktor "Jugorosgaza" Koldin Vladimir Vasiljevič.

"Jugorosgaz" je vlasnik magistralnog gasovoda MG-09 Pojate - Niš dužine oko 64 kilometra, kao i distributivnog čeličnog gasovoda u Nišu dužine oko 30 kilometara, 120 kilometara distributivnih mreža i 80 kilometara priključnih gasovoda u Nišu, Aleksincu, Ražnju, Aleksandrovcu, Lučanima i Guči.

Od januara 2007. godine "Jugorosgaz" obavlja isporuku ruskog prirodnog gasa u Srbiju, a sistem energetskih objekata, gasovoda i mreža koje je izgradilo ovo preduzeće integrisan je u sistem snabdijevanja gasom juga Srbije.
XS
SM
MD
LG