Dostupni linkovi

Davinić oslobođen krivice da je brod nezakonito poklonio Crnoj Gori


Viši sud oslobodio bivšeg ministra odbrane Prvoslava Danivića optužbi da je 2005. Crnoj Gori nezakonito poklonio vojni brod "Barkasa" vrijedan 50.000 dolara.

Sudsko vijeće sudije Danka Lauševića smatra da nema dokaza da je bivši ministar odbrane SCG zloupotrebio službeni položaj odobrenjem da se u avgustu 2005. godine vojni brod iz viška nepokretnosti vojske tadašnje zajednice SCG ustupi crnogorskom Regionalnom centru za obuku ronilaca za podvodno deminiranje u Bijeloj.

Tužilaštvo je u optužnici tvrdilo da je to uradio iako prethodno nije bila podeljena nepokretna imovina između Srbije i Crne Gore.

Tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Istraga u vezi sa brodom pokrenuta je u aprilu 2009. godine, a slučaj je prijavio Generalni inspektorat Ministarstva odbrane Srbije.

Davinić je tokom suđenja negirao da je izvršio krivično delo, navodeći da je sve učinio u skladu sa sporazumom između Ministarstva odbrane i crnogorskog centra.

Bivši ministar odbrane SCG pravosnažno je već oslobođen u dva slučaja za optužbe da je nelegalno dodijelio stanove pripadnicima Ministarstva odbrane. Sudi mu se međutim u još dva slučaja za afere "pancir" i "satelit".

U aferi "Pancir" iz 2005. godine sudi mu se zbog optužbi za sklapanje ugovora štetnog po državu od oko 176 miliona eura, kojim je ugovorena nabavka velikog broja šljemova, pancira, zaštitne i druge vojne opreme od preduzeća "Mile Dragić" iz Zrenjanina.

Sudi mu se i za aferu "satelit" u kojoj se tereti da je bez saglasnosti nadležnih organa sklopio štetan ugovor za državu o pravu korišćenja satelita, ukupne vrijednosti 45 miliona eura.
XS
SM
MD
LG