Dostupni linkovi

Aung San Su Ći bojkotuje parlament Mijanmara zbog himne


Zasjedanje parlamenta u Mijanmaru počelo je u ponedjeljak bez prisustva opozicijske čelnice Aung San Su Ći i novoizabranih poslanika iz njene stranke zbog spora oko riječi zakletve, za koju predsjednik Tein Šein tvrdi da se neće mijenjati.

Su Ći je rekla da se neće zakleti da će štititi ustav koji su donijele predhodne vojne vlasti, što je prvi znak ozbiljnijeg razilaženja Nacionalne lige za demokratiju (NLD) Su Ći, i novih reformističkih vlasti od dopunskih izbora 1. aprila na kojima je bivša politička zatvorenica izabrana u parlament.

NLD je prošlog petka najavila da će bojkotovati zasjedanje parlamenta pošto su vlasti odbacile njihov zahtjev za promjenu riječi zakletve poslanika i odbijaju da se ubaci riječ "poštovanje", umjesto "očuvanje" ustava, kako su nekada napisale bivše vojne vlasti.

NLD se prošle sedmice pismom obratila i predsjedniku i zatražila od vlasti da ponovo razmotre njihov zahtjev, ali je Tein Šein u ponedjeljak rekao da on nema planova da mijenja zakletvu koja je bila uzrok bojkota zasjedanja koje provode Su Ći i članovi njene stranke.

Šein je rekao novinarima u Tokiju kako bi on želio da izrazi "dobrodošlicu" u parlamentu dobitnici Nobelove nagrade za mir, ali da od nje zavisi da li će zauzeti mjesto u parlamentu koje je osvojila početkom mjeseca, prenosi AFP.Šein je ostavio otvorenu mogućnost da Suu Kyi uđe i u vladu, iako ustav to ne dopušta članovima parlamenta, ali je dodao da ona treba da odluči o tome.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir izjavila je da je jedan od njenih prioriteta da se donesu amandmani na ustav iz 2008. godine, po kome je četvrtina mjesta u parlamentu rezervisana za neizabrane vojne zvaničnike. Zbog toga ona ne želi da u zakletvi kaže da će "štititi" ustav.

Bojkot parlamenta uslijedio je na dan kada se Evropska unija priprema da suspenduje većinu sankcija ovoj osiromašenoj zemlji.

SAD su također saopštile kako su spremne da ublaže neke sankcije Mijanmaru, priznavajući njegovu započetu demokratsku tranziciju. One će ukinuti zabranu američkim kompanijama da investiraju ili pružaju finansijske usluge toj zemlji.
XS
SM
MD
LG