Dostupni linkovi

Brejvik svoj zločin nazavao "malim varvarskim činom"


Anders Bering Brejvik rekao je danas na suđenju da su ubistva prošlog jula "mali varvarski čin kako bi se spriječio mnogo veći".

Brejvik, koji je priznao da je 22. jula u dva navrata ubio 77 ljudi, rekao je da je tog dana izgubio svoju porodicu i sve prijatelje, navodi BBC.

Brejvik je 22. jula 2011. godine aktivirao automobil bombu u blizini zgrade vlade u Oslu i ubio osam ljudi, a kasnije je ubio 69 učesnika omladinskog kampa Laburističke partije na ostrvu Utoja.

On je dodao da želi da se izvini za ubistvo i ranjavanje "nevinih" ljudi u Oslu koji su bili samo prolaznici i nisu imali političke veze. Ali nije ponudio izvinjenje za pucnjavu na ostrvu Utoja.

Brejvik je danas, između ostalog, rekao da je mislio da će politički lideri biti "emotivno nestabilni" i da će naložiti policiji da ga ubiju nakon hapšenja na Utoji.

Brejvik je, takođe, iznio da je planirao da snimi kako odsjeca glavu bivšem premijeru Gro Harlem Brundtlandu kao i da je pripremio tekst koji bi pročitao.

Stalno je ponavljao "nemam komentar" na bilo koje pitanje o drugim članovima antimuslimanske mreže zvane Vitezovi templari, za koju tvrdi da je njen član, ali za koju tužioci ne vjeruju da postoji.

Brejviku je dato pet dana da svjedoči, a cijeli proces trajaće 10 sedmica.
XS
SM
MD
LG