Dostupni linkovi

Ministri EU o kriznim područjima


Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU u Luksemburgu razgovaraju o situaciji u Mijanmaru, Avganistanu, Africi i na Bliskom Istoku.

Ministri iz 27 evropskih zemalja počeli su jutros sastanak debatom o Mijanmaru, gdje su 1. aprila posle više decenija održani djelimično slobodni parlamentarni izbori, nakon čega slijedi rasprava o Avganistanu, Maliju, Sudanu i Gvineji Bisao.

Najvažnija debata međutim, tiče se situacije u Siriji. Tokom radnog ručka Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton informisaće ministre o situaciji u toj zemlji gdje se borbe nastavljaju uprkos objavljenom prekidu vatre, kao i o statusu bliskoistočnog mirovnog procesa.

France press javlja da su ministri EU već doneli odluku da uvedu nove sankcije protiv sirijskog režima, uvođenjem zabrane na uvoz u Siriju luksuznih proizvoda i opreme koja se koristi za represiju nad opozicijom.

"Te sankcije protiv Sirije uskoro će biti sprovedene", rekao je toj agenciji jedan diplomatski izvor u EU koji je želeo da ostane anoniman.

Kako navodi Frans pres, EU će morati da definiše šta će tačno podrzumevati sankcije koje se tiču luksuznih proizvoda, i dodaje da takvom odlukom EU samo simbolično utiče na život sirijskog predsjednika Bašara Al Asada i njegove supruge Asme.

"Paru Asad i njegovom klanu treba da se pokaže da će događanja u Siriji imati posljedice i na njihov privatni život", rekao je taj diplomatski izvor, ali je i dodao da takve mjere imaju prije svega simbolično značenje.

EU je od sada uvela 14 sankcionih mjera prema Siriji.

Osim o Siriji, ministri EU će raspravljati i o iranskom nuklearnom programu, dok teme vezane za proširenje i Zapadni Balkan ovog puta nisu na dnevnom redu.
XS
SM
MD
LG