Dostupni linkovi

Danska i Luksemburg zabrinuti zbog jačanja ekstremne desnice u Francuskoj


Više evropskih država izrazilo je danas zabrinutost zbog dobrih rezultata koje je postigla ekstremna desnica u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora, što potvrđuje ozbiljnu tendenciju sklonosti birača ka ovoj opciji u više članica EU.

Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn optužio je francuskog predsjednika Nikolu Sarkozija da je djelimično odgovoran zbog uspjeha kandidata Nacionalnog fonta, jer se opredijelio za kampanju o promjenama evropskih granica i kontroli imigracije.

Zabrinutost je izražena na marginama sastanka evropskih ministara vanjskih poslova u Luksemburgu.

"Ako svakog dana ponavljate da moramo mijenjati `Šengen` - to onda navodi vodu na mlin Nacionalnog fronta",ocijenio je Aselborn.

Danski ministar vanjskih poslova Vili Sovndal, čija zemlja predsjedava EU do kraja juna, ocijenio je da rezultat glasanja u Francuskoj predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost, tim više jer postoji opšti trend popularnosti desnice u Evropi.

Prema rezultatima sa gotovo svih izbornih mjesta, kandidat ekstremne desnice Marin Le Pen je na trećem mjestu, jer je osvojila 18,01 odsto glasova.
XS
SM
MD
LG